Terugblik Internationale Vrouwendag 8 maart 2018

DSC07009-2

Donderdag 8 maart werd de Internationale Vrouwendag gevierd rond het thema
Vrouwenrechten Wereldwijd en de Kracht van vrouwen. Vrouwen vieren deze dag al ruim honderd jaar en maken zich sterk voor mensen- vrouwen- en kinderrechten. Vrouwen deden een oproep aan vrouwen zelf, professionals, beleidsmakers en politici voor gelijke rechten en kansen, veiligheid, economische zelfstandigheid voor vrouwen en meer stemmen in politiek en bestuur.

Er was deze dag een boeiend programma georganiseerd door de Werkgroep 8 maart.
Aan het Werkontbijt in het Stadskantoor Zaltbommel hebben 45 vrouwen uit Maasdriel en Zaltbommel deelgenomen. Wethouder Anita Sorensen was duidelijk in haar betoog voor meer stemmen van vrouwen in politiek en beleid. In de tafelgesprekken stond vervolgens economische zelfstandigheid en de randvoorwaarden op de agenda, daar is nog heel veel werk aan de winkel.

In de Poorterij konden vrouwen meedoen met een afwisselend programma van 11.30 tot 16.00 u. Rond de 200 vrouwen waren actief gedurende de middag. Na de opening door de dagvoorzitter Henny Bellwinkel, was er een kleurrijk welkom door vrouwen uit verschillende culturen en zang van het Internationaal Vrouwenkoor Cantadora o.l.v. Patries Knoot.

Esther van Weele, beleidsadviseur College voor de Rechten van de Mens gaf vervolgens informatie over Mensenrechten van vrouwen, het Vrouwenverdrag en het versterken van de positie van vrouwen op alle fronten, het tegengaan van discriminatie en het versterken van gelijke rechten.

Na een fantastische wereldlunch, ontmoetingen en gezelligheid gingen vrouwen verder in gesprek met Esther van Weele en Mieke Peters over vrouwenrechten en de verkiezingen op 21 maart en kwamen met aanbevelingen voor de politici. Verder was er veel belangstelling voor dans met Mees Heijman, samen zingen met Carla Rauh en portretteren met Ton de Jong.

In de workshop verhalen met Esther van der Aa vertelden vluchtelingenvrouwen over hun krachtige daden, een indrukwekkende uitwisseling. De afsluiting van het middagprogramma stond vooral in het teken van muziek, zang en dans. Een dag vol ontmoetingen tussen vrouwen uit vele culturen, ook de Nederlandse, die elkaar leerden kennen in een sfeervolle gezellige omgeving. Voor veel vrouwen uit de Bommelerwaard een geslaagde bijeenkomst.

Het avondprogramma ‘MASAI’ met de Nederlands-Tanzaniaanse klassieke muziektheater maakster Nienke Nasserian Nillesen was verrassend. Klassiek geschoold verraste ze de 100 vrouwen en mannen met aria’s en een treffend beeld over de verbinding tussen de westerse en Afrikaanse cultuur, haar familie in Tanzania en Nederland. Dankzij veel enthousiaste vrijwilligers, de medewerking van de gemeente Zaltbommel, de Poorterij en de Engelenbak was 8 maart een succes. Door de dag klonk de oproep: vrouwen stem op 21 maart op een vrouw!

In de Werkgroep 8 maart 2018 participeren: Stichting Vluchtelingenwerk Bommelerwaard, ‘Soroptimistclub Bommelerwaard, vrouwen op persoonlijke titel, Vrouwengroep Grenzeloos en Stichting Kompas Bommelerwaard.

(Foto’s door: Communiceer Gewoon!)