Taalklas op bezoek in Treuzel Theetuin

Taalklas op bezoek in Treuzel Theetuin vk

Dat je een mooie tuin kan delen met anderen, bewijzen Margreet en Guido van Dieteren. Deze zomer stellen zij hun tuin aan de Voorstraat 43 in Velddriel open voor een ieder die even tot rust wil komen.

Velddriel – Een mooi huis en een heerlijke landelijke tuin, wat fijn als ook anderen hiervan kunnen genieten. Het is de insteek van Margreet en Guido van Dieteren uit Velddriel. Sinds april van dit jaar stellen zij hun tuin open voor allen die langskomen. Een tuin om even te onthaasten, een Treuzel Theetuin.

Tuin openstellen
Margreet van Dieteren, die ook onder meer yogalessen aan huis geeft, kwam op het idee nadat ze mensen op het dorpsplein hun broodje zag opeten. Het leek haar fijn dit te kunnen doen in de tuin onder het genot van een kopje koffie of thee. Zij besloot haar eigen tuin hiervoor open te stellen. Haar man Guido en zij blijven er niet voor thuis. Mensen kunnen zich zelf bedienen en een kleine bijdrage in een kastje leggen.

Stichting Kompas op bezoek
De laatste schooldag voordat de grote vakantie begint, was de tuin aan de Voorstraat 43 in Velddriel het doel van een groepsuitje van de taalklassen van Stichting Kompas. Stichting Kompas is een organisatie die voor het grootste deel uit vrijwilligers bestaat, geeft lessen en oefent de Nederlandse taal met mensen van niet-Nederlandse kom af. Zij geven wekelijkse taallessen in zowel Kerkdriel als Ammerzoden.

Appeltaart
Op de vroege vrijdagochtend nam het kleurige gezelschap plaats in de zonnige tuin. Gastvrouw Margreet had voor de gelegenheid een heerlijk appeltaart gebakken en de koffie was met hulp van de docenten snel uitgedeeld. Zichtbaar genoten de nieuwe Nederlanders van deze oer-Hollandse tuin, die volop in bloei staat en waarin roze en gele tinten domineren.
Guido leidde geïnteresseerden rond. Enkele meegekomen kindjes mochten de dieren in de wei bewonderen. Uiteraard was de voertaal Nederlands. Sommigen spreken dit al vrij vloeiend, anderen zijn erbij gebaat heel langzaam met hen te spreken.

Klompenmaker
Na een uurtje neemt de Ammerzodense groep afscheid en gaat op bezoek bij de buurman op nummer 47, de Velddrielse klompenmaker Frans van Kuijk, waar hen een uitgebreide excursie wachtte. Hollandser dan klompen maken, kan het niet. In de theetuin wordt de taalklas uit Kerkdriel, verwelkomd, die na een uur bij de klompenmaker best zin heeft in een kopje koffie of thee. Waren de leerlingen goed voorbereid op hun bezoek aan de theetuin? Eén van de leraressen, afkomstig uit het onderwijs, knikt van nee: “De afspraak kwam te elfder ure.” Dat dit niet hetzelfde is als om 11.00 uur, moet ze haar leerlingen nog wel even uitleggen.

(Bron: Het Carillon – 11 juli 2018)

dogenjoy.jimdo.com/theetuin