Leer bewoners kennen bij Ontmoeting in de Huiskamer


Iedere vrijdag van 16.00 uur tot 17.00 uur kun je in de Kreek terecht bij ‘Ontmoeting in de Huiskamer’ van Stichting Kompas Maasdriel. In een gemoedelijke sfeer kunnen inwoners van verschillende culturen en met diverse achtergronden elkaar hier ontmoeten, beter leren kennen en samen activiteiten organiseren.

Hoewel er geen bank en televisie staan, heerst er in de zaal achter in de Kreek wel degelijk de sfeer van een huiskamer. Op de grond zijn kinderen aan het spelen met speelgoed, aan een tafel zijn drie mannen gezellig in gesprek en ergens anders oefent een vrijwilligster met een Syrische deelneemster de betekenissen van een aantal Nederlandse gezegdes.

Er gebeurt precies wat het Kompas voor ogen heeft. Mensen ontmoeten elkaar voor een goed gesprek en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Vandaag zijn er vooral activiteiten voor de kinderen en wordt er ook geoefend met taal. Andere activiteiten die weleens worden georganiseerd zijn: spel, verhalen, schilderen, muziek, uitwisseling van culturele tradities, samen creatief en koken en informatie over actuele zaken. Zo laat vrijwilligster Moniek van Kuilenburg een aantal schilderijen zien die hier eerder zijn gemaakt.

Aan een tafel zitten Annas en Laem. Onder het genot van een drankje zijn ze gezellig in gesprek. Laem is een Palestijn die met zijn vrouw en drie kinderen is gevlucht uit Libië. Anas komt uit Syrië en is met zijn vrouw vier jaar geleden naar Nederland gevlucht. “In het begin was het moeilijk om contact te leggen. Ik kende nog niemand hier en sprak de taal niet. Ook waren er nog weinig mensen uit Syrië hier in Kerkdriel.” Nu, vier jaar later, heeft Anas zijn plek gevonden. “Ik voetbal in het 4e van DSC en speel in een band, ook doe ik vrijwilligerswerk bij de Leijestein.” Dit laatste deed hij in het kader van zijn inburgeringscursus die hij afgelopen week haalde. “Nu wil ik doorgaan met het vervolg hierop.”

Net als Annas heeft ook zijn vrouw Walaa haar draai gevonden in Nederland. Ook zij wil het vervolg van de cursus gaan doen. Ze wil gaan werken in de horeca. “Ik hoorde dat vrijwilligster Willy bij een wandelclub zat en wilde graag meedoen, dus heb ik gevraagd of ik er bij kon en dat mocht. Ook zwem ik met Willy wekelijks in Waalwijk.”

Bij Wallaa aan tafel zit ook de Somalische Amal. Omdat de omstandigheden in Somalië slecht waren vertrok ze naar Saudie-Arabië. In Saudie-Arabië waren de omstandigheden beter, maar niet voor Somaliërs. Uiteindelijk vertrok ze daarom naar Nederland.

Iedereen heeft zijn eigen verhaal maar toch zijn er ook veel overeenkomsten. Iedereen wil graag de taal leren, mensen leren kennen en meedraaien in de maatschappij. Wat verder opvalt is dat het tot nu toe vooral de nieuwkomers zijn die de weg naar de huiskamerbijeenkomsten weten te vinden. Van de autochtone Nederlanders die er zijn, zijn het vooral wat oudere mensen. “We hopen dat er nog meer mensen naar de huiskamerbijeenkomst komen, iedereen is welkom”, vertelt Joke Verkuilen, vrijwilliger bij Kompas.

De activiteiten van Kompas worden ondersteund door veel partijen. Zo dragen het Oranje Fonds, het Kansenfonds, de gemeente en enkele lokale partijen financieel hun steentje bij.

De ‘Ontmoeting in de Huiskamer’ is elke vrijdag van 16.30 tot 19.00 uur in de Kreek. Iedereen is welkom om langs te komen, of het nou mensen zijn die hier geboren en getogen zijn of mensen die pas in Kerkdriel zijn komen wonen. De bijeenkomsten zijn voor alle leeftijden.

Voor meer informatie kun je terecht op www.kompasbommelerwaard.nl of je kunt contact opnemen met coördinator Ans Klein Geltink: ans.kleingeltink@kompasbommelerwaard.nl of 06- 112 527 24.

(Beeld/tekst: Jan Piels / Het Carillon)